Χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά Κουζίνα και φούρνου

Αναδύει μυρωδιές και αρώματα. Γεμίζει το οικογενειακό τραπέζι με φαγητά και γλυκίσματα. Είναι η πρωταγωνίστρια συσκευή της κουζίνας. Ξέρουμε στα αλήθεια τα πάντα για τις χρήσεις και τις δυνατότητες που προσφέρει η κουζίνα του σήμερα ή μήπως έχουμε μείνει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις; Ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε τις γνώσεις μας μαθαίνοντας τις τελευταίες πληροφορίες για τις σύγχρονες κουζίνες και τους φούρνους.

Και ξεκινάμε από τα βασικά: Η βασικότερη διάκριση στα είδη της κουζίνας αφορά τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί. Έτσι, έχουμε τις μη εντοιχιζόμενες ελεύθερες συσκευές κουζίνας και τις εντοιχιζόμενες.

Ανεξάρτητες, μη εντοιχιζόμενες κουζίνες

Η «παραδοσιακή» και γνωστή σε όλους μας κουζίνα με το φούρνο και από πάνω τις εστίες, τοποθετείται ελεύθερα ανάμεσα στους πάγκους της κουζίνας. Οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει με αυτό τον τύπο της κουζίνας στο σπίτι, με το χαρακτηριστικό συρτάρι αποθήκευσης στο οποίο η μαμά έβαζε τα ταψιά και τα άλλα σκεύη.

Προτιμάται περισσότερο στα παλιότερα νοικοκυριά ,στα οποία έχει αφεθεί χώρος για την τοποθέτησή της μεταξύ των ντουλαπιών της κουζίνας. Παρ’ όλα αυτά κάποιες από τις ακριβές ημι-επαγγελματικές ή επαγγελματικές κουζίνες που διατίθενται στην αγορά (και μπορούν να αγοραστούν και για το σπίτι) είναι μη εντοιχιζόμενες.

Εντοιχιζόμενες συσκευές

Αν επιλέξουμε εντοιχιζόμενες συσκευές, όπως επιτάσσει η σύγχρονη αρχιτεκτονική της κουζίνας, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία άλλη σειρά μικρών αποφάσεων.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα μπουν οι συσκευές μας. Οι εστίες μπαίνουν βέβαια πάντα πάνω στον πάγκο, αλλά όσον αφορά το φούρνο υπάρχουν διάφορες επιλογές. Σε ποιο ύψος θέλουμε να τον τοποθετήσουμε; Σε στήλη ψηλά, για να έχουμε πρόσβαση χωρίς να σκύβουμε; Ή χαμηλά, κάτω από τον πάγκο;
Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να αγοράσουμε το φούρνο ανεξάρτητα από τις εστίες ή να τον αγοράσουμε μαζί (σε σετ).

Άρα όταν θέλουμε να αναζητήσουμε συσκευές και να κάνουμε την έρευνα αγοράς μας, καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θέλουμε φούρνο άνω πάγκου ή κάτω πάγκου και στη συνέχεια αν τον θέλουμε με εστίες ή χωρίς.

Επομένως, οι 4 διαθέσιμες επιλογές σε φούρνους, όσον αναφορά την τοποθέτησή τους είναι:

Φούρνος άνω πάγκου χωρίς εστίες

Φούρνος άνω πάγκου με εστίες Ο φούρνος λειτουργεί ανεξάρτητα από τις εστίες και μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικό σημείο από αυτές. Διαθέτει μόνο τους διακόπτες για το χειρισμό του φούρνου, ενώ οι εστίες που τον συνοδεύουν έχουν δικούς τους διακόπτες.

Φούρνος κάτω πάγκου χωρίς εστίες

Φούρνος κάτω πάγκου με εστίες Διαθέτει τους διακόπτες λειτουργίας τόσο του φούρνου όσο και των εστιών. Επομένως, θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από τις εστίες, έτσι ώστε να μπορεί γίνει η σύνδεση μεταξύ τους. Οι συγκεκριμένος φούρνος έχει περισσότερους διακόπτες σε σχέση με τους αντίστοιχους άνω πάγκου.

Τύποι Εστιών

Ας δούμε τώρα ποιοι τύποι συσκευών υπάρχουν και τις σημαντικότερες διαφορές τους, ξεκινώντας από τις εστίες.

Κεραμικές

Προτιμώνται για τη στιλπνή και high tech εμφάνισή τους. Παρέχουν ομοιόμορφη θερμότητα, ενώ η λεία κεραμική τους επιφάνεια καθαρίζεται εύκολα (ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή). Είναι σχετικά ευαίσθητες και χρειάζονται μια κάποια προσοχή για να αποφευχθούν τα γδαρσίματα.

Αερίου

Προτιμώνται από τους περισσότερους επαγγελματίες σεφ. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι η φλόγα τους είναι ορατή, οπότε μπορείς να δεις το μέγεθός της και να τη ρυθμίσεις στη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά όλες οι εστίες αερίου δεν είναι ίδιες. Οι επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν εστίες υψηλής ενεργειακής ισχύος, που δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με τις οικιακές. Συγκρίνετε πάντα την ισχύ (watt ή kilowatt) των διαφόρων εστιών που διατίθενται πριν να κάνετε την τελική σας επιλογή.

Οι περισσότερες εστίες αερίου έρχονται με δύο σετ μπεκ, για να μπορούν να συνδεθούν είτε με φιάλη αερίου, είτε με το φυσικό αέριο της περιοχής.

Επαγωγικές

Πρόκειται για την τελευταία λέξη στην τεχνολογία του μαγειρέματος. Ενώ μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση με τις κεραμικές, διαφέρουν ολοκληρωτικά ως προς τον τρόπο που λειτουργούν. Η καινοτομία τους έγκειται στο ότι δε θερμαίνονται οι ίδιες οι εστίες, αλλά απευθείας η βάση του σκεύους. Τοποθετώντας το σκεύος στην εστία, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί τη δόνηση των μεταλλικών μορίων και επομένως τη θέρμανσή της συσκευής.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα:

Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, απόλυτα ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας και γρηγορότερη ετοιμασία του φαγητού καθώς δεν απαιτείται χρόνος αναμονής προκειμένου να ζεσταθεί η εστία.

Ευκολότερος καθαρισμός, καθώς θερμαίνεται το σκεύος και όχι η επιφάνεια. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας παραμένουν χαμηλές και έτσι τυχόν υπολείμματα ή πιτσιλιές δεν καίγονται και απομακρύνονται εύκολα.

Ασφάλεια: αν ανοίξεις το μάτι και ξεχάσεις να τοποθετήσεις πάνω σκεύος, δεν αναπτύσσεται θερμοκρασία. Αν απομακρύνεις το σκεύος από την εστία, η λειτουργία σταματά. Τυχόν ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας στις εστίες υπάρχει μόνο και μόνο επειδή ακουμπούσε εκεί το ζεστό σκεύος.

Μειονεκτήματα; Το υψηλότερο κόστος τους σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές, καθώς και το γεγονός ότι κάποια από τα ήδη υπάρχοντα μαγειρικά σκεύη που έχουν ήδη αγοραστεί, πιθανόν να μην είναι συμβατά με τις επαγωγικές εστίες.

Εμαγιέ

Η πιο «παραδοσιακή» λύση είναι και η οικονομικότερη. Τις συναντάμε κυρίως στις ελεύθερες κουζίνες και λιγότερο στις εντοιχιζόμενες.

Οι ζώνες μαγειρέματος στις εμαγιέ εστίες συνήθως χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να ζεσταθούν καλά. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ταχείες, οι οποίες χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να επιτύχουν την απαιτούμενη θερμοκρασία μαγειρέματος.

Μικτές

Συνδυασμός ηλεκτρικών εστιών και αερίου προκειμένου να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα διαφόρων τύπων εστιών.

Στην αγορά θα βρείτε επίσης και εστίες domino, που σας δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσετε διάφορα είδη εστιών, αλλά και μια σειρά άλλων συσκευών (π.χ. γκριλιέρα) για να φτιάξετε το δικό σας «puzzle» σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διερευνήσετε:

την ισχύ των εστιών
τη διάμετρο των στοιχείων (βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο σκεύος σας χωράει)
την απόσταση των στοιχείων μεταξύ τους (χωράνε δύο από τις μεγαλύτερες κατσαρόλες σας δίπλα – δίπλα σε περίπτωση που θελήσετε να τις χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα;)
Κάποιες εστίες διαθέτουν κλείδωμα ασφάλειας, που εξασφαλίζει ότι η εστία δε θα ενεργοποιηθεί από τα παιδιά, αλλά και σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης συσκευής σε περίπτωση που ξεχαστεί σε λειτουργία
Τύποι Φούρνων

Η μεγάλη πλειοψηφία των φούρνων είναι ηλεκτρικοί, υπάρχουν όμως και οι φούρνοι αερίου για οικονομικότερο ψήσιμο. Στους μεικτούς φούρνους, ο φούρνος δουλεύει με αέριο, αλλά το γκριλ του φούρνου με ηλεκτρισμό.

Καθώς οι επιλογές είναι πολλές, το κυριότερο ερώτημα στο οποίο χρειάζεται να απαντήσετε είναι: Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το φούρνο;

Και στη συνέχεια ακολουθεί και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως για πόσα άτομα καλείστε να μαγειρέψετε συνήθως; Τι είδη φαγητών μαγειρεύετε στο φούρνο; Και φυσικά, ποιο είναι το budget σας;

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής είναι φυσικά και οι τρόποι ψησίματος που διαθέτει η συσκευή.

Προγράμματα / τρόποι ψησίματος

Κάποτε μπορεί να αρκούσε η πάνω και η κάτω αντίσταση και το γκριλ. Σήμερα όμως, οι φούρνοι έχουν πολύ περισσότερους τρόπους ψησίματος, ενώ το ψήσιμο με το θερμό αέρα, έχει γίνει μία από τις βασικότερες προσθήκες στους φούρνους τα τελευταία χρόνια.

Το κυριότερο πλεονέκτημα του ψησίματος με θερμό αέρα είναι ότι ο αέρας κυκλοφορεί καλύτερα και πιο ομοιόμορφα μέσα στο φούρνο, οπότε το φαγητό δέχεται την ίδια ποσότητα θερμότητας σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται.

Κάποιες συνταγές, ωστόσο, ολοκληρώνονται καλύτερα σε φούρνο με αντιστάσεις. Επομένως, ένας φούρνος που διαθέτει και τους δύο τρόπους ψησίματος είναι προτιμότερος.

Ας δούμε τους βασικότερους τρόπους λειτουργίας, που παρέχουν οι σύγχρονοι φούρνοι ως προς τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών και των γλυκών μας:

Θερμός αέρας
Πάνω και κάτω αντίσταση
Κάτω αντίσταση
Πάνω αντίσταση
Γκριλ μεγάλης και γκριλ μικρής επιφάνειας
Συνδυασμός θερμού αέρα με γκριλ
Αυτόματη γρήγορη προθέρμανση
Ξεπάγωμα
Ψήσιμο πίτσας
Ρόδισμα
Εντατικό ψήσιμο
Ήπιο ψήσιμο
Ανάλογα με τον τρόπο που συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε και τη χρήση που κάνουμε στο φούρνο μας, επιλέγουμε και το μοντέλο με τα αντίστοιχα προγράμματα.

Υπάρχουν επίσης συσκευές που προσφέρουν τη δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης του καταλληλότερου τρόπου ψησίματος, χρόνου και θερμοκρασίας ανάλογα με το είδος του φαγητού. Επίσης, αρκετές συσκευές παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης αγαπημένων και δοκιμασμένων τρόπων ψησίματος.

Μια ακόμα καινοτομία στον τρόπο ψησίματος είναι και η χρήση ατμού. Οι φούρνοι ατμού υπόσχονται ζουμερό φαγητό που διατηρεί τη φυσική γεύση και τα συστατικά του. Υπάρχουν ωστόσο και οι συνδυαστικοί φούρνοι, που συνδυάζουν τις λειτουργίες του φούρνου ατμού με τις συμβατικές λειτουργίες ενός φούρνου και καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.

Καθαρισμός

Η αφαίρεση καμένων υπολειμμάτων φαγητού είναι μερικές φορές εφιάλτης. Η σύγχρονη τεχνολογία στους φούρνους όμως, υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα του καθαρισμού και αυτοκαθαρισμού των εσωτερικών επιφανειών με ελάχιστη προσπάθεια.

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις ακόλουθες λειτουργίες:

Εσωτερική επιφάνεια υψηλής αντοχής από αντικολλητικό εμαγιέ
Αναδιπλούμενο γκριλ για ευκολότερο καθάρισμα οροφής φούρνου
Αφαιρούμενη πόρτα φούρνου για εύκολο καθάρισμα
Πόρτα με εσωτερική επιφάνεια από κρύσταλλο για εύκολο καθαρισμό
Ειδικές επιστρώσεις στο πίσω μέρος με δυνατότητα αυτοκαθαρισμού
Πυρόλυση: Αυτοκαθαρισμός του λερωμένου θαλάμου σε υψηλές θερμοκρασίες
Ασφάλεια

Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ενσωματωμένα προγράμματα προστασίας για παιδιά και έχουν γίνει τόσο «έξυπνες» ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να επιστρέψετε από τη δουλειά εσπευσμένα, επειδή σας πέρασε από το μυαλό ότι αφήσατε ανοιχτό το φούρνο.

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποιες επιλογές:

Δυνατότητα αυτόματης απενεργοποίησης αν η διάρκεια λειτουργίας υπερβεί το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο
Πλήκτρο κλειδώματος ασφαλείας της συσκευής για να μην τεθεί σε λειτουργία από τα παιδιά
Χαμηλή θερμοκρασία στο εξωτερικό κρύσταλλο της πόρτας, χάρη στις πολλαπλές στρώσεις θερμομονωτικών κρυστάλλων, για την αποφυγή εγκαυμάτων
Διαστάσεις

Οι διαστάσεις του εντοιχιζόμενου φούρνου σε κανονικό μέγεθος είναι 60 εκ. επί 60 εκ. Ο φούρνος αυτός συνήθως καλύπτει τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας. Διατίθενται όμως φούρνοι και σε μικρότερο ύψος, κάτι το οποίο όμως σημαίνει και μικρότερη χωρητικότητα.

Εάν ετοιμάζετε συχνά φαγητό για πολλά άτομα ή ένας κανονικός φούρνος δεν καλύπτει τις ανάγκες σας, υπάρχει η επιλογή διπλού φούρνου (ο ένας φούρνος πάνω από τον άλλον), ενώ υπάρχει επίσης δυνατότητα ενσωμάτωσης και μεγαλύτερου φούρνου πλάτους 90 εκ..

Σε ανεξάρτητες, μη εντοιχιζόμενες κουζίνες θα βρει κανείς φούρνους και σε άλλες διαστάσεις.

Ελέγξτε αν το μεγαλύτερο ταψί που ήδη διαθέτετε, χωράει στο νέο φούρνο που σκέφτεστε να αγοράσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να συγκρίνετε τον παλιό και το νέο φούρνο, ενώ θα αποφύγετε να βρεθείτε προ εκπλήξεως αν πρόκειται για κάποιο ακριβό ταψί ή γάστρα που θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε.

Εξοπλισμός

Κάθε κουζίνα ή φούρνος συνοδεύεται από το στάνταρ εξοπλισμό του, ενώ μπορούμε να προμηθευτούμε διάφορα επιπλέον εξαρτήματα για περισσότερες δυνατότητες. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν 2 ταψιά (ένα ρηχό, ένα βαθύ) και φυσικά τις σχάρες.

Πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη τηλεσκοπικών βραχιόνων που βγάζουν το ταψί προς τα έξω χωρίς να χρειάζεται να «βουτήξουμε» μέσα στο φούρνο για να δούμε την εξέλιξη του φαγητού.

Επίσης, σημαντική είναι και η ενσωματωμένη λειτουργία στοπ στις ράγες, για αποτροπή πτώσης του ταψιού κατά την έξοδό του.

Εμφάνιση – χρώμα

Τα περισσότερα μοντέλα σήμερα κυκλοφορούν στο ασημί χρώμα που δίνει την αίσθηση «υψηλής τεχνολογίας» μέσα στην κουζίνα μας. Ωστόσο, διατίθενται ακόμα συσκευές σε λευκό χρώμα, ιδιαίτερα στις ελεύθερες κουζίνες, ενώ υπάρχουν προτάσεις και για εκείνους που αναζητούν άλλες αποχρώσεις και τον πρωτότυπο σχεδιασμό στις συσκευές και τα έπιπλα κουζίνας.

Άλλα χαρακτηριστικά που μπορείτε να διερευνήσετε:

Χρονοδιακόπτης: Χρήσιμος τόσο για να προγραμματίσετε το φούρνο να αρχίσει να ψήνει κατά την απουσία σας, ώστε να βρείτε το φαγητό έτοιμο όταν επιστρέψετε, όσο και για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα ακόμα κι αν είστε σπίτι, αν γενικά έχετε την τάση να ξεχνιέστε.
Θερμόμετρο για τα ψητά, για να μην υπάρχει πλέον ανάγκη επιτήρησης της διαδικασίας μαγειρέματος. Ο φούρνος κλείνει αυτόματα όταν το ψητό φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Πτυσσόμενη πόρτα φούρνου: Μετά το άνοιγμα του φούρνου η πτυσσόμενη πόρτα βυθίζεται εντελώς κάτω από το θάλαμο του φούρνου, διευκολύνοντας τη χρήση.
Όπως πριν από την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής, σιγουρευτείτε ότι θα ελέγξετε και θα συγκρίνετε την ενεργειακή κλάση μεταξύ των επιλογών σας. Υψηλότερη ενεργειακή κλάση ισούται με χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Κρατώντας τις παραπάνω συμβουλές κατά νου, εξετάστε τις κουζίνες και τους φούρνους που έχουν τα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν, κάντε την έρευνα αγοράς σας στο Skroutz, βρείτε ποιο κατάστημα προσφέρει τις καλύτερες τιμές και… καλές αγορές!